úterý 29. listopadu 2016

Karamel z datlí bez přidaného cukru

Karamel/karamelová omáčka bez bílého cukru

 Karamel z datlí bez přidaného cukru

Jo, je to tak i taková věc jako karamel se dá vyrobit ve zdravěí alternativě a bez přidaného cukru. Výsledná karamelová omáčka se dá použít na nejrůznější dezerty, na polití zmrzliny, buchty atd. Super je přidat ji do ovesné kaše nebo třeba do mléka a vyrobit si tak karamelové mléko a nebo ji mlsat prostě jen tak :-)

Náročnost:
- zvládne i dítě :-)
- 10-15 min. se vším všudy

Ingredience:

30 g mandlí
5 lžic javorového sirupu
špetka soli
íci kokosového oleje
špetka vanilky

Postup:

1) Mandle dáme do mixeru a mixujeme tak dlouhou, dokud se nezačnou slepovat - pouštět tuk.

2) Přidáme rozehřátý kokosový olej, sůl, sirup a mixujeme do hladka

Hustotu si můžete regulovat podle sebe přidáním více sirupu/mandlí, případně kokosového oleje, který v chladnu rychle tuhne.

Karamel můžeme dát do skleničky a uchovat v lednici.  Myslím si, že dá klidně i pár týdnů, ale nemohu posoudit z vlastní zkušenosti, u mě totiž nějak mizí záhadně pryč :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat