![]() | |
Karamel/karamelová omáčka bez bílého cukru |
Karamel z datlí bez přidaného cukru
Jo, je to tak i taková věc jako karamel se dá vyrobit ve zdravější alternativě a bez přidaného cukru. Výsledná karamelová omáčka se dá použít na nejrůznější dezerty, na polití zmrzliny, buchty atd. Super je přidat ji do ovesné kaše nebo třeba do mléka a vyrobit si tak karamelové mléko a nebo ji mlsat prostě jen tak :-)Náročnost:
- zvládne i dítě :-)
- 10-15 min. se vším všudy
Ingredience:
30 g mandlí
5 lžic javorového sirupu
špetka soli
lžíci kokosového oleje
špetka vanilky
Postup:
1) Mandle dáme do mixeru a mixujeme tak dlouhou, dokud se nezačnou slepovat - pouštět tuk.
2) Přidáme rozehřátý kokosový olej, sůl, sirup a mixujeme do hladka.
Hustotu si můžete regulovat podle sebe přidáním více sirupu/mandlí, případně kokosového oleje, který v chladnu rychle tuhne.
Karamel můžeme dát do skleničky a uchovat v lednici. Myslím si, že dá klidně i pár týdnů, ale nemohu posoudit z vlastní zkušenosti, u mě totiž nějak mizí záhadně pryč :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat