![]() |
Crème brûlée |
Crème brûlée
Připravovat crème brûlée je pro mě vždycky radost, ohromně se těším, jak po vodní lázni a pečení, vyndám zchlazené mističky, posypu cukrem a flambovací pistolí na něm vytvořím karamelovou krustu, která křupne pod lžičkou a pak při každém soustu v puse, to je geniální vynález :))))
Je to klasika všech dezertů a co si budeme povídat, je prostě krásný a pro mě až noblesní, když si ho uděláte :-)
Náročnost
- snadné
- čas - 15 min + pečení cca 45 min + karamelová krusta 10 min
Ingredience na 6 porcí:
600 ml smetany 31% min.
6 žloutků
1 vanilkouvý lusk
110 g cukru
Postup:
1) Do kastrůlku si dáme smetanu a začneme na mírném až středním plamenu pomalu ohřívat.
2) Do smetany přidáme cukru a dřeň z vanilkového lusku. Prázdný vanilkový lusk vhodíme do smetany také, je v něm ještě spousta aroma, které se do smetany uvolní.
3) Připravíme si žloutky a zapneme troubu na 130°C
4) Jakmile je smetana horká, ale ještě se nevaří - začne z ní jít pára a začne se na ní tvořit škraloup (lepší vařit méně, než více - nechceme ji vroucí), tak ji sundáme z plotny, vyndáme lusk a pomaličku přilíváme ke žloutkům za intenzivního míchání. Důležité je přilévat ji opravdu pomaličku a hodně míchat.
5) Vše pořádně rozmícháme.
6) Směs přelejeme do připravených zapékacích keramických mističek, a před vlitím do každé mističky zamícháme, protože semínka vanilky klesají ke dnu, tak aby byla rovnoměrně v každé mističce. Mističky dáme do pekáče, který zalijeme horkou vodou (já dávám vodu, až když vložím pekáč do trouby, aby se mi náhodou voda nedostala do krému při manipulaci s pekáčem).
7) Pečeme ve vodní lázni asi tak 45 min, záleží, jak máte veliké/vysoké mističky. Výsledek by měl mít pudinkovou konzistenci, tedy rozhodně ne pevný a raději méně pečený, než příliš, ale prostředek nesmí plavat a rozhodně nesmí být ze shora opečené.
8) Po vyndání necháme zchladnout, minimálně tak 4-5 hodin, ideálně do druhé dne.
9) Vezmeme cukr, já používám hnědý, ale je to jedno, důležité je, aby krystaly nebyly moc veliké. Lépe se vám bude karamel vytvářet z jemně namletého cukru (já cukr pomlela v mixeru). Na každou mističku dám 1 lžičku cukru a flambovací pistolí krouživým pohybem ohřívám, dokud se nevytvoří karamel, nesmí být moc do tmava (tmavě hněda), je pak hořký. Pokud nemáte flambovací pistol, můžete dát mističky s cukrem do trouby pod gril nebo na nejvyšší teplotu.
![]() |
Crème brûlée a karamelová krusta |
Žádné komentáře:
Okomentovat