pondělí 31. října 2016

Křupavé škvarkové placky

Křupavé škvarkové placky

Křupavé škvarkové placky

Škvarkové placky - česká klasika, kterou najdete na každém rohu, ale pozor! Tyhle jsou extra křupavé! Placky jsou opravdu křupavé, což se mi na nich líbí a chutná. Bez nadsázky jsou to pro mě nejlepší škvarkové placky, které jsem jedla - křupavé, ale zároveň se nemusí bát, že by Vás zadusily :-) Ideální, když máte chuť něco chroupat u televize, předložit něco návštěvě nebo přikusovat k polévce.  

Náročnost:
- zvládnou začátečníci
- čas: 40 min. příprava včetně tvoření placek, 60 min. kynutí, 40 min. pečení

Ingredience asi na 20 placek:

200 g škvarek (na drobno pokrájených)
1 celé vejce
150 g hrubé mouky
100 g hladné mouky
5g čerstvého droždí (pokud budete mít sušené, pak množství přizpůsobte, dle popisku na droždí)
100 ml mléka
cca 0,5/1 lžička soli (dle chuti)

Postup:

1) Dejte do mísy obě mouky, sůl, škvarky, vejce
2)  Mléko ohřejte, aby bylo vlažné (nesmí být horké) a přidejte do něj droždí a rozmíchejte, nechte 3 min., aby vzešel kvásek (začnou se tvořit bubliny)
3) Přidejte celý kvásek ke zbytku a pořádně zamíchejte, chce to opravdu intenzivně míchat, než vznikne hezké jednotné a pružné těsto (asi 5 min.)
4) Mísu s těstem přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 60 min. kynout
5) Těsto si vyklopte na pomoučněnou plochu a vytvořte asi 20 kuliček, které dáte na plech vyložený pečícím papírem. Kuličky poté rozmáčkněte rukou a nožem vytvořte na každé placce naříznutím "mřížku" (rozuměj - uděláš pár "škrábanců" do placky, aby byla pěkně mřížkovaná). 
6) Můžete ještě potřít rozšlehaným vajíčkem (není nutné), dejte péct na 170°C asi na 40 min., dokud nebou placky zlatavé.



Škvarkové placky

Žádné komentáře:

Okomentovat