sobota 29. října 2016

Jablečný koláč s karamelem

Jablečný koláč s karamelem

Jablečný koláč s karamelem

Je podzim, čas pečení s jablky, můj oblíbený recept je tento koláč. Proč? Protože komu by nechutnalo něco, co je vykoupané v karamelu a navíc je to super rychle hotové

Ingredience:

- Listové těsto (na domácí listové těsto mrkneme příště, pro tentokrát se budeme tvářit, že jsme to vůbec nestíhali, když přišla neohlášená návštěva )
- 4 větší jablka
- 7 lžic cukru (já dávám třtinový, může být i klasický bílý)
- 3-4 lžíce smetany
- 1,5 lžíce másla
- ¼ čajové lžičky soli


Postup:

1) Těsto rozválejte, dejte na pečící papír, vidličkou ho několikrát propíchejte, nebude se tolik kroutit a zdvihat při pečení.
2) Troubu předehřejte na 200°C
3) Jablka rozdělte na čtvrtky a vyndejte jadřince (já jsem neloupala, slupky mi nevadí, pokud je nemáte rádi, tak jablka oloupejte). Jablka nakrájejte na tenké plátky a rozprostřete na koláč, lehce posypte cukrem (2 lžíce) a dejte na jablka pár kousíčků másla (půl lžíce asi) a dejte péct na cca 15 min, než koláč zezlátne.
4) Mezi tím si připravte karamel – cukr (5 lžic) dejte do kastrůlky se silným dnem, za stálého hlídání na středním/mírném žáru nechte cukr rozpustit na karamel. Při rozpouštění dávejte pozor, občas promíchněte (ale ne moc často a hodně, měli byste tam hrudky, spíš jen hlídejte rovnoměrné rozpouštění cukru), aby se Vám nespálil, nesmí zčernat (zhořkne). Když se cukr rozpustí, začněte opatrně přidávat máslo (1 lžíce) a smetanu, tu lijte opravu opatrně a po kapkách, ideálně jí předem ohřejte. Karamel rád hodně prská, když se do něj lije studené, takže opatrně. Já vždy stáhnu kastrol bokem, když do něj přidávám smetanu a pak lehce zase přihřeju na plotýnce, aby mi karamel nevychladl a netuhnul, měla by to být hustá karamelová omáčka.
5) Jakmile koláč zezlátne asi po 15 min pečení, vytáhněte ho z trouby a potřete jablka karamelem a dejte ještě asi na 5-10 min zapéct, nesmí se už péct příliš, aby karamel nezhořkl.

.....A hotovo, nechte si chutnat

Žádné komentáře:

Okomentovat