čtvrtek 27. října 2016

Čokoládový fondant

Čokoládový fondant

Čokoládový fondant

Dneska si dáme něco pro ČOKOHOLIKY!!! Neexistuje nic lepší pro čokoholiky, než je čokoládový fondant s tekutým vnitřkem, takže pokud se tu vyskytují čoko závisláci, tak šup na to! Mimo to, že to skvěle chutná, tak Vám to ani času moc nezabere a zvládne to každý. Je to jeden z receptů, na kterém se nenadřete a přitom to vypadá jako nějaké sofistikované cukrářské dílo a Vy můžete zamachrovat před strávníky nebo třeba před svými drahými polovičkami, které tím dozajista posadíte na zadek  

Fondant - ingredience


Recept

110g hořké vysokoprocentní čokolády (70% a více)
90g másla
3 vejce
90g cukru (dávám třtinový)
2 lžíce hladké mouky
+ trochu másla a mouky nebo kakaa na vymazání formiček

Na ozdobu a servírování

- Čerstvé ovoce – ideální maliny (jahody, mango, passion fruit/mučenka…)
- Malinová omáčka – viz níže recept u „nepečený cheescake“

Postup

1) Připravte si formičky, které vymažete máslem a vysypete moukou nebo kakaem. Formičky jsou nejlepší keramické, třeba jako tyto http://www.vsenavareni.cz/keramicka-zapekaci-sada-na-muffin… ale použít se dají i jiné, já použila klasické silikonové formičky na muffiny.
- Troubu předehřejte na 190°C
2) Vejce vyšlehejte do světlé žluté pěny, kam budete postupně po lžících přidávat cukr a společně šlehat, dokud nebudete mít hustou nadýchanou pěnu, která dost zvýší svůj objem. Cukr rozhodně nepřidávejte najednou, mohli byste tím způsobit to, že už se tam pěkně vajíčka nevyšlehají.
3) Rozpusťte máslo a čokoládu, na hodně mírném žáru za stálého hlídání a míchání. Nemučte čokoládu zbytečně dlouho nebo na vysokou teplotu, nechte ji tam jen na nezbytně dlouhou dobu, než se rozpustí. Můžete použít i vodní lázeň pro rozpuštění, ale to já nepoužívám, přijde mi to zbytečně zdlouhavé.
4) Rozpuštěnou čokoládu (nesmí být příliš horká, jinak budete mít míchaná vajíčka :-)) a máslo opatrně po troškách a za stálého míchání přidejte k vajíčkům.
- Přidejte mouku a opět lehce promíchejte
5) Rozdělte čoko hmotu do formiček a dejte péct. S pečením opatrně, záleží trouba od trouby, jak moc peče, ale přibližně by mělo stačit 8-10 min.
- Jakmile bábovička vyleze nahoru a vytvoří prasklinu, bude nejspíš už čas ji vyndat. Ideální konzistence je, že po okrajích bude upečená a uvnitř tekutá, což buď můžete otestovat dotykem, nebo si vyndejte jednu testovací bábovičku a rozřízněte ji. Chce to trochu odhad a taky štěstí, ale i když ji upečete o chlup více a tekutý vnitřek nebude, tak je stejně skvělá, takže chladná hlava a příště už víte, že máte ubrat minutu

P.S.: A poslední tip – po vyndání báboviček z trouby je nechte 2 minuty stát, půjdou lépe vyklopit.

Žádné komentáře:

Okomentovat