neděle 11. prosince 2016

Svařák

Svařák

 Co by byly Vánoce bez svařáku? To prostě nejde, to je jasný! A jak docílit toho nejlepšího podle mě, se mrkneme v dnešním receptu. 

Svařák 

Recept bude spíše obecným návodem, než úplně přesným postupem, protože závisí na kvalitě a druhu ingrediencí, které do něj použijete. Zásadní rozdíl dělá víno, ale i kvalita koření, takže je to na chuti každého. Já postupuji podle tohoto receptu a pak dochucuji podle potřeb.

 Náročnost
- lehké
- doba přípravy asi 20-30 min.

Ingredience
- 2 lahve červeného vína 
- 2x celá skořice
- 4x badyány
- 10x hřebíček
- 1x celý oloupaný pomeranč na kolečka, pokud máte bio, tak i s kůrou
- 3x plátky oloupaného citronu, pokud máte bio, tak i s kůrou
- 5 lžic cukru
- 300 ml vody

Postup
1) Dám cukr do velkého hrnce a nechám zkaramelizovat.
2) Jakmile je cukr rozpuštěný, přídám horkou vodu, hodně opatrně. Cukru hodně prská a je vařící.
3) Přidám všechno koření, pomeranč a citron - nechám vařit  10-15 min na střední teplotě (jemně probublávat).
4) Přileji víno a stáhnu teplotu na nižší, aby víno nevařilo. Nechám ho jen hodně prohřát, aby bylo horké, ale nevařilo se, to trvá cca 12 min., pak vyndám koření, citron a pomeranč - doporučuji přecedit a pomeranče vymačkat.
5) Vrátím na plotnu, ochutnám a podle potřeby dochutím - cukrem, mletou skořicí nebo pomerančovou šťávou.  




Svařené víno

Žádné komentáře:

Okomentovat