neděle 13. listopadu 2016

Blondies

Blondies

Blondies
Dnes si dáme recept na blonďatou ségru známého brownies, které už není žádnou novinkou. Pro začátek si dáme pár slov na seznámení, jak se to vlastně s tou čoko rodinkou má :-)

Stejně jako brownies, je i blondies velmi hutná, ale vláčná a vlhká pečená sladkost, která má být svoji konzistencí připomínající kostku čokolády. Ovšem na českém rybníčku je toto trochu problém :-) Pod pojmem brownies jsem už dostala na talíři v kavárnách a restauracích kdejakou čoko-buchtu. To, co je cílem u většiny pečených "buchtet", tedy nadýchaná a lehká konzistence, je to poslední, co by u blondies, potažmo brownies bylo chtěné :-) Jak už jsem prozdradila, rozdíl od brownies, jak už i samotný název napovídá, je ten, že se pracuje s bílou čokoládou, namísto té tmavé, dostaneme tak bloňďatou obdobu brownies. Nutno podotknout, že se jedná o hooodně sladkou věc, ale taky hoooodně dobrou, takže koho to neodrazuje, vzhůru na to!

Blondies recept

Postupovala jsem podle mé oblíbené blogerky, která už není ale příliš aktivní, přesto, recepty má skvělé. Klikni pro originál recept

Náročnost:
- zvládne i začátečník
- příprava 15-20 min, 20-25 min pečení

Recept na blondies

Ingredience:

120g bílé čokolády (zásadní je její kvalita, takže volte takovou, kde je minimálně 30% kakaového másla - mě se osvědčila např. Schogetten - prodává třeba Lidl)
195 g hladká mouka
1/2 lžičky sůl
1 lžička kypřící prášek
1/2 lžičky jedlá soda
280 g cukru (snížila jsem cukr, v původním receptu 320 g)
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu (prodává třeba Marks and Spencer nebo kousek z dřeně s vanilkového lusku (na špičku nože)
165 g rozpuštěné máslo
1 a 1/2 vejce

Ingredience na blondies
Postup:

1) Hodně změklé máslo nebo ideálně rozpuštěné (nesmí být ale horké kvůli vajíčku) vyšleháme s cukrem do pěny, pár minut to zabere (cca 4). 
2)Poté přidáme vajíčko a ještě 2 min šleháme. 
3)Do vyšleháné hmoty zlehka přidáme zbytek surovin a promícháme. 
4) Nalijeme do vymazaného pekáčku nebo formy 25x25 cm. Do větší nedávejte bylo by to příliš tenké. 
5) Pečte v předehřáte troubě na 180°C asi 20-25 min, dokud nezezlátne, ale uprostřed musí být jakoby ještě nedopečené a vláčné, tedy raději o minutku méně péct, než více :-)

P.S.: Jeden tip odemě, když se blíží Vánoce. Ráda dávám jedlé dárky a tady se mi osvědčilo blondies výborně. Připravíte suché ingredience, hezky zabalíte a přibalíte hezky napsaný postup a tradááá, dárek je na světě, který zaručuji, že potěší :-) 

P.S.1: Když by se Vám s balením nechtělo dělat a přesto jste chtěli takový dárek někom dát, tak mě neváhejte kontaktovat, ráda Vám dáreček připravím dle Vašich nejnáročnějších představ, třeba jako na obrázku nebo úplně jinak, je to na dohodě ;-)


Blondies dárek



Žádné komentáře:

Okomentovat