![]() |
Nepečený cheescake/dort charlotta |
Nepečený cheescake
Korpus- 150g BeBe sušenek
- 70g rozpuštěného másla
Sušenky rozdrtím na „prach“ a spojím s máslem. Dám do formy na dort (ideální průměr 23 cm), uhladím dno lžící a dám do mrazáku, než se udělá krém.
Krém
- Dělám ho od oka, obměňuji především „mléčnou část“ (střídám poměr sýra/jogurtu/smetany/zak.smetany/mascarpone…), ale přibližně takto:
- Cca půl vanilkového lusku nebo vanilkový extrakt (prodává např. Marks & Spencer) cca 4-5 lžiček – podle chuti
- Želatina od Dr. Oetker (http://oetker.cz/…/…/zelatina/zelatina-na-ztuzeni-kremu.html), můžete použít i jinou, ale tato se mi osvědčila a nikdy mi neudělala hrudky, dobře se mi s ní pracuje.
- 240 g čerstvého sýra (Gervais, Philadelphia…)
- 250 g smetanového jogurtu
- 2x smetana na šlehání
- 1x zakysaná smetana
- Cukr (dávám třtinový) asi 100-150 g, podle chuti
1. Dám si nabobtnat želatinu, tzn., dám na malého kastrůlku a přidám asi 3-4 lžíce vody (dle návodu).
2. Vyšlehám šlehačku.
3. V míse smíchám všechny ingredience (sýr, jogurt, zakysaná sm., cukr, vanilka) – míchám a nechám rozpustit cukr.
4. Jemně přimíchám šlehačku.
5. Rozpustím želatinu – opatrně na jemném žáru, nesmí se vařit!
6. Do rozpuštěné želatiny opatrně přidávám krém, který po každé lžíci rozmíchám metličkou. Plotnu mám staženou už jen na malou teplotu a už si krém pouze jemně přihřívám, nevařím. Postupně přidám asi 5 velkých lžic krémové hmoty a pořádně rozmíchám.
7. Vyndám si formu z mrazáku a připravím si jí.
8. Vezmu krém s želatinou a přeliju ho do zbytku krému a teď jde o čas! Rychle míchat se vyplatí!

9. Dám chladit do lednice.
10. Ideálně přes noc, minimálně 4-5 hodin nechám chladit. Teplým nožem obkroužím formu, abych dostala kraje dortu od formy, a pak otevřu formu. A co dál, to už si poradí každý sám…

PS.: Kdyby si někdo dort chtěl ještě „vytunit“, tak doporučuji udělat malinovou omáčku nebo ovocnou vrstvu přímo ještě na dort. Rozvařím ovoce (maliny, jahody, borůvky), osladím. To vše pak rozmixuji na jemno a buď vařím do zhoustnutí a použiji jako (teplou) omáčku na každý kousek dortu při servírování nebo přidám želatinu a poleju s ní ztuhlý dort a vytvořím s tím jednolitou vrstvu na dortu.
Žádné komentáře:
Okomentovat